Després de més d’una dècada de lluita per aconseguir l’àmbit de planificació territorial i la Vegueria, per fi, el Parlament ha votat i aprovat la seva creació. Aquest fet s’ha produït després de molt debat territorial, de moltes reflexions i de la creació d’un gran consens construït a base de sumar complicitats. Aquest és el camí per construir el Penedès.

Actualment s’està redactant el Pla Territorial Parcial del Penedès, el document que ha de determinar les línies bàsiques sobre com es construeix el territori penedesenc. És un debat i un treball que ERC, està fent des de fa temps i hi te molta feina feta ja  un treball que cal realitzar amb la màxima urgència, situar-lo a l’agenda pública per tal de garantir un Penedès equilibrat, arrelat al paisatge i que permeti un enfortiment del sistema econòmic i productiu i a l’hora sigui generador de benestar. Aquest és l’àmbit on cal situar ara mateix els esforços.

El repte que té el Penedès són molts, i les oportunitats també. El Penedès el formen molts municipis que configuren les quatre comarques. Tots ells són imprescindibles per construir el Penedès, no es pot pretendre avançar o determinar qüestions sense el concurs de tots els municipis que formen la nova vegueria.

Pretendre decidir, via moció, sense debat, sense acord, sense consens, el repartiment del botí de tenir Vegueria entre les quatre capitals de comarques, és irresponsable.

Cal iniciar un debat sobre l’estructura del Penedès a nivell regional. Com situar els serveis? Com facilitar la relació amb la ciutadania? Com garantir el millor servei a la gent i al teixit productiu? Aquestes són les preguntes que cal fer.

En canvi amb la moció que presenta l’antiga Convergència, les preguntes que sorgeixen són; per quins interessos els quatre alcaldes han decidit repartir-se la capitalitat? Per garantir el seu tros de poder? Per un pacte per no trepitjar-se? Fer la Seu política rotatòria implica multiplicar per quatre el cost…és així com es vol construir el Penedès?

La moció presentada per l’antiga Convergència, amb el suport del PSC, demostra el nul interès en construir una administració moderna, útil a la ciutadania i que respongui a les necessitats del territori. Aquesta moció no és més que una fugida endavant que els porta a confondre els interessos personals i de partit amb els interessos del Penedès.

Apartar-se de la via del diàleg i el consens, actuant partidistament, fa un flac favor a l’objectiu per el qual es va construir la Vegueria Penedès.

La nova organització de Catalunya en vegueries i amb l’escenari de construir la nova República és una porta oberta a fer les coses diferents. A deixar enrere un model obsolet i clientelar pensat més per fer tripijocs polítics que per servir a la ciutadania. Seria una llàstima que per la pressa d’uns en decidir, sense debat ni consens, diversos temes, ens aboquessin a repetir errors del passat.

Per això des d’ERC creiem que cal retirar aquesta moció i instar a obrir un debat profund sobre els diferents elements d’eficiència administrativa, de serveis a la ciutadania, d’estructura de territori i modernització de l’administració pública  per tal d’arribar a un ampli consens entre administracions municipis i societat civil.